НАП и полиция с акция в кварталните сервизи.

Всяка втора работилница – нелегална, милиони спестени данъци. НАП и МВР ще влизат на масови проверки в кварталните сервизи. Акцията е планирана за близките дни, като операциите ще продължат регулярно чак до 2018 година. Планът е заложен в стратегията за превенцията на престъпността на полицията.

Смята се, че всяка втора работилница е нелегална, а потъналите от спестени данъци и осигуровки пари се изчисляват на десетки милиони годишно. Освен това много от сервизите продавали и крадени части. Данни на комисията по транспорт в парламента показват, че над 10 000 сервиза в страната работят на черно и над тях не се упражнява никакъв контрол.
 
Проблемът идвал още от далечната 2000 година, докогато е имало правила. След това обаче дейността на монтьорите е била прехвърлена към Закона за занаятите, където не била регламентирана ясно. В резултат на тази промяна в момента всеки търговец можел да отвори сервиз, като се сдобие с нужната регистрация, без обаче да покрие изисквания за техника и квалификация на работниците. Сервизите не давали гаранция за ремонта и използваните части. Много от тях не издавали на клиентите си и касови бележки.
 
Депутатите обмислят законопроект, който да регламентира сервизната дейност, в който се лансира идеята да има регистър на монтьорите.
 
Данните на парламента се припокриват и с тези на НАП, откъдето твърдят също, че всеки втори сервиз в страната е фантом. Само в последните дни са били проверени над 200 работилници в цялата страна, като почти при всички данъчните са открили нередности. Най-сериозното нарушение, на което са се натъквали контролните органи, са сервизи, които нямат нито един документ, удостоверяващ дейността им пред държавата. Незаконните работилници се укриват най-вече в частни гаражи и големи халета, които отвън изглеждат празни. Нито един от служителите в подобен сервиз няма легален трудов договор, нито внесени осигуровки. Освен това липсва и касов апарат, касова книга и каквито и да било финансови документи.


Източник: dnes.bg


Назад

Съюз на автосервизите

Съюзът на автосервизите е създаден през 2017г. Правилата за функциониране на организацията са уредени с устав. Приемането и спазването на устава за работа и постигане на целите е основното изискване към членовете на Съюза на автосервизите... Научете повече

За контакти
(0887) 572-364

Съобщи за нередност

Онлайн форма за подаване на сигнали

Сигнали можете да подавате и на нашия e-mail, както и писмено до адреса ни указан в раздел контакти.